Veleposlaništvo RS Zagreb /Novice /
12.12.2012  

O vprašanju Ljubljanske banke na Hrvaškem ni bil dosežen nikakršen dogovor

Zagreb, 12. december 2012 - Veleposlaništvo Republike Slovenije v Zagrebu želi v povezavi z informacijami o doseženem tajnem dogovoru finančnih strokovnjakov za reševanje vprašanja Ljubljanske banke na Hrvaškem dr. Franceta Arharja in Zdravka Rogića, ki jih že drugič prenaša eden izmed hrvaških medijev, ponovno poudariti, da omenjena strokovnjaka nista dosegla nikakršen dogovor in nista uskladila nobenega predloga rešitve.

Edino, o čemer sta se strokovnjaka dr. Arhar in Rogić dogovorila, je bilo povedano v izjavi za medije po njunem četrtem sestanku pretekli teden v Zagrebu; t.j. da v stališčih obeh strani obstajajo razhajanja ter da bosta s pogovori nadaljevala.

Nenavadno je, da mora slovenska stran že drugič zanikati to isto informacijo, ki je bila predmet medijskih ugibanj v preteklih tednih, še posebej potem, ko se je hrvaški strokovnjak na zadnjem sestanku opravičil slovenskemu kolegu za te neresnice in neprijetnost, ki je nastala v hrvaški javnosti po njunem tretjem sestanku na Bledu v začetku meseca oktobra.

Republika Slovenija kljub številnim zaprosilom za pojasnila še do danes s hrvaške strani ni uspela izvedeti kakšna je pravna podlaga za tožbe, ki jih proti Ljubljanski banki in Novi ljubljanski banki po izrecnem nalogu hrvaške države vodita dve poslovni banki v italijanski lasti.

Slovenija je prepričana, da so pooblastila hrvaške države v nasprotju z mednarodnimi sporazumi, katere je Republika Hrvaška podpisala in ratificirala ter z obveznostmi prevzetimi med pogajanji z Evropsko unijo.

Nadaljevanje pogajanj in iskanje končne rešitve v okviru Sporazuma o nasledstvu po nekdanji SFRJ so smiselna le v kolikor Vlada republike Hrvaške umakne pooblastila za tožbe pred hrvaškimi sodišči.