Veleposlaništvo RS Zagreb /Novice /
07.11.2012  

Finančna strokovnjaka Arhar in Rogić nista predlagala novih rešitev

Zagreb, 7. november 2012 - Veleposlaništvo Republike Slovenije v Zagrebu o vprašanjih glede nove kompromisne rešitve, ki naj bi jo predlagala finančna strokovnjaka dr. France Arhar in Zdravko Rogić sporoča, da od zadnjega sestanka strokovnjakov na Bledu 4. oktobra ni bilo novih predlogov.

Slovenski in hrvaški finančni strokovnjak sta na Bledu zunanjima ministroma predlagala, naj državi skupaj pišeta Banki za mednarodne poravnave v Baslu in jo prosita za pomoč pri iskanju rešitve vprašanja LB v skladu s sporazumom o nasledstvu. S tem sta potrdila stališče Slovenije, ki ves čas poudarja, da vprašanje nekdanje Ljubljanske banke sodi med vprašanja nasledstva. Z reševanjem problematike v Baslu se je v pismu ministru za zunanje zadeve Karlu Erjavcu strinjala tudi hrvaška zunanja ministrica Vesna Pusić.

Slovenski zunanji minister je ob svojem soglasju z reševanjem primera pred baselskim sodiščem v pismu hrvaški ministrici poudaril, da je nadaljevanje pogajanj in iskanje dokončne rešitve v okviru BIS mogoče, če Vlada Republike Hrvaške umakne pooblastili v tožbah, ki so vložene na hrvaških sodiščih. To so tožbe, ki se vodijo na račun Republike Hrvaške in se nanašajo na t.i. prenesene devizne vloge, ki so bile v preteklosti varčevalcem že poplačane.

Ponovil je, da ni mogoče voditi pogajanj, če istočasno potekajo tožbe o isti zadevi pred hrvaškimi sodišči. Takšno ravnanje ni v skladu z načelom dobre vere in ne s sprejetimi mednarodnopravnimi obveznostmi.

Minister Erjavec do danes še ni prejel odgovora hrvaške strani.