Veleposlaništvo RS Zagreb /Novice /
28.02.2020  

Koronavirus na Hrvaškem - aktualno 28. februar 2020

Hrvaške oblasti so potrdile nekaj primerov okužb z novim koronavirusom (COVID-19) in uvedle preventivne ukrepe.

 

Veleposlaništvo pozorno spremlja dogajanje in slovenskim državljanom na Hrvaškem svetuje spremljanje razvoja dogodkov, upoštevanje navodil lokalnih oblasti in smiselno preventivno ravnanje.

 

Zaradi razmer v delu Italije glede koronavirusa (COVID-19) je Hrvaška sprejela ukrepe, ki vključujejo nekatere spremembe pri izvajanju mejnega nadzora. Za potnike, ki pripotujejo iz območij s povišanim številom okužb (Kitajska, Južna Koreja, Iran, Hong Kong, Japonska, Singapur in Italija - regije Lombardija, Benečija, Piemont, Emilija-Romagna) lahko sanitarni  inšpektor na mejnem prehodu izda odločbo o epidemiološkem nadzoru in obvesti področnega epidemiologa, ki zdravstveno stanje osebe spremlja prihodnjih 14 dni. V primeru potnika s simptomi okužbe je lahko odrejena izolacija in testiranje.

 

Posodobljene informacije o trenutnem stanju, zdravstvenih priporočilih in vprašanjih v zvezi s širjenjem okužbe so dosegljive na spletni strani Hrvaškega inštituta za javno zdravje (HIJZ), https://www.hzjz.hr/.

 

Kontakti epidemiologov v pripravljenosti v posameznih hrvaških bolnišnicah so dosegljivi na spletni strani HIJZ: https://www.hzjz.hr/sluzba-epidemiologija-zarazne-bolesti/epidemija-pneumonije-povezana-s-novim-koronavirusom-kina/.

Če se nahajate na Hrvaškem in imate simptome okužbe, se lahko v nujnih primerih za nasvet obrnete na dežurnega epidemiologa na +385 98-227 753, več na www.hzjz.hr/kontakt/.

Vprašanja, vezana na aktualno stanje glede koronavirusa na področju Republike Hrvaške, lahko posredujete na elektronski naslov: stozercz@mup.hr.

 

Več podrobnejših informacij in kontaktov lahko najdete na spletnih straneh hrvaških organov:

V Sloveniji lahko informacije v zvezi z COVID-19 dobite na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje: +386 31 646 617.