Veleposlaništvo RS Zagreb /Novice /
19.05.2008  

Veleposlaništvo pripravilo Dan slovenske kulture na Reki

Veleposlaništvo Republike Slovenije v Zagrebu je v okviru kulturne promocije Slovenije v času predsedovanja EU v soboto, 17. maja 2008, v sodelovanju z Mestom Reka, Muzejem moderne in sodobne umetnosti ter slovenskim kulturnim društvom Bazovica pripravilo Dan slovenske kulture na Reki. Prireditev je obsegala obisk veleposlanika v SKD Bazovica, koncert Idrijske godbe na pihala na reškem Korzu, sprejem pri županu Reke Vojku Obrsnelu in kosilo s predstavniki Mesta Reke, MMSU Reka in predstavniki slovenske manjšine v Primorsko-goranski županiji.

 

V SKD Bazovica se je veleposlanik po ogledu prostorov društva pogovoril s predsednikom društva in prisotnimi člani. Predstavniki društva so izrazili zadovoljstvo tako s sodelovanjem z organi Slovenije (ZUS, VZG) kot tudi z odnosom z mestnimi oblastmi.

 

Po obisku Bazovice je sledil koncert Idrijske godbe na pihala, ene najstarejših pihalnih zasedb v Evropi (preko 340 let tradicije) na glavni reški ulici Korzo. Reško občinstvo je kljub slabemu vremenu uživalo ob zvokih koračnic in zimzelenih melodij promenadnega koncerta idrijskih glasbenikov.

 

Na sprejemu pri županu je bilo izrečenih veliko pohvalnih besed na račun odličnega sodelovanja Mesta Reke s slovenskimi mesti (izpostavljena predvsem Ljubljana), izražen pa je bil tudi interes za povezovanje severno-jadranskih pristanišč (Reka, Koper, Trst) kot konkurenca severnoevropskim pristaniščem. Veleposlanik je na temo hrvaškega približevanja EU posebej poudaril, da Slovenija trdno podpira Hrvaško na tej poti, da pa je potrebno razumeti, da je proces prilagajanja zahteven in dolgotrajen, pri čemer preskakovanje posameznih faz ni mogoče. Pri tem je izpostavil, da morata državi rešiti odprta vprašanja pred hrvaškim vstopom v EU, ker bi se na ta način lahko postavili temelji medsebojnega sodelovanja znotraj Unije.

 

Neposredno po sprejemu sta veleposlanik in župan odprla razstavo Fragmenti – dela slovenskih sodobnih umetnikov, ki so v lasti reškega MMSU. Na dobro obiskani otvoritvi odlično postavljene razstave je veleposlanik muzeju podaril grafiko Lojzeta Logarja, ki bo dopolnila zbirko del slovenskih sodobnih umetnikov.