DEADBEEF'A=0'A=0&type=1001&MP=" />
Veleposlaništvo RS Zagreb /Novice /
09.02.2013  

Dobro obiskani Dnevi slovenske kulture v Zagrebu

Zagreb, 9. februar 2013 - Ob slovenskem kulturnem prazniku so v tednu med 4. in 8. februarjem v Zagrebu potekali Dnevi slovenske kulture, katere so skupaj organizirali Veleposlaništvo Republike Slovenije v Zagrebu, Svet slovenske narodne manjšine, Slovenski dom, Kulturno informativni center Zagreb, Slovenska kinoteka in Center za slovenski jezik kot drugi/tuji jezik iz Ljubljane.

Dnevi so se pričeli z odprtjem razstave slovenskih filmskih plakatov "Pridite v kino!", nadaljevali pa s projekcijo dokumentarnega filma "Spomini med koši - Ivo Daneu", ki se je zaključila s pogovorom dveh košarkarskih legend Iva Daneua in Petra Skansija.

V okviru petdnevnega dogajanja so si obiskovalci lahko ogledali  film Metoda Pevca "Aleksandrinke", kateremu je sledil pogovor z režiserjem, filma Slavka Hrena "Toporišić - Samotni jezdec skozi neprijazen čas" in "Mila, naša Mila - portret Mile Kačič", film Borisa Petkovića "V letu hip-hopa", film Jasne Hribernik "Presihajoče jezero - zadnji čoln" ter film Marte Frelih " Ivana Kobilica - portret slikarke".

Med raznovrstnimi dogodki velja omeniti še srečanje s Henrikom Neubauerjem, s katerim se je pogovarjal režiser Črt Škodlar, nastop prve violinistke zagrebške filharmonije Sidonije Lebar in violončelista Stina Lebarja s priredbo znane slovenske ljudske pesmi "Moj očka ima konjička dva", organiziran pa je bil tudi kratek tečaj slovenskega jezika, katerega se je udeležilo okoli 80 udeležencev.