Veleposlaništvo RS Zagreb /Novice /
19.01.2013  

Odziv na medijsko poročanje o grožnjah, ki jih ni bilo

Zagreb, 19. januar 2013 – V pogovoru o politični krizi v Sloveniji v televizijski oddaji "Pogledi Slovenije" je minister za zunanje zadeve Republike Slovenije Karl Erjavec potrdil, da se bo zavzel in storil vse, da bi se našla rešitev za vprašanje Ljubljanske banke na Hrvaškem ter da se čim prej ratificira pristopna pogodba o vstopu Hrvaške v Evropsko unijo, saj bi se – v primeru, da bi zamudili indikativni datum vstopa 1.7.2013 - lahko zgodilo, da Hrvaška nikoli ne bi vstopila v EU.

Omenjeni datum bi bil lahko v nevarnosti, v kolikor bi bile v Sloveniji razpisane predčasne volitve in Državni zbor RS razpuščen, saj v tem primeru ratifikacija ne bi bila mogoča, brez nje pa širitev povezave ni mogoča. Ob tem obstajajo tudi določene nejasnosti o tem kaj bi se v takšnem primeru zgodilo, oziroma kakšne bi bile pravne, politične in finančne posledice tako za EU kot za Hrvaško. Izključena ni niti možnost, da bi bilo potrebno pripraviti povsem novi pristopno pogodbo za Hrvaško.

Minister Erjavec je torej brez vsakršnega dvoma govoril o svoji zaskrbljenosti zaradi političnih razmer v Sloveniji, ki imajo lahko tudi zunanjepolitične posledice. Domnevne grožnje so interpretacije medijev.

Minister je govoril tudi o svoji veliki želji, da se vprašanje Ljubljanske banke uspešno zapre ob spoštovanju mednarodnih sporazumov in dogovorov, v skladu s katerimi se je o vprašanju Ljubljanske banke potrebno pogajati in doseči dogovor - ne pa da o tem enostransko odločajo hrvaška sodišča. Slovensko stališče, da je državna pooblastila za tožbe potrebno umakniti, saj se ni mogoče o isti zadeve istočasno pogajati in tožiti, pa je že dlje časa poznan.