Veleposlaništvo RS Zagreb /Novice /
21.09.2012  

Veleposlanik Volk pričakuje ratifikacijo do konca leta

Gospić, 21. september 2012 (HINA) - Veleposlanik Vojko Volk je izrazil pričakovanje, da bi bila ratifikacija hrvaške pristopne pogodbe z Evropsko unijo v slovenskem parlamentu mogoča do konca letošnjega leta.

To je, kot je dobro znano, odvisno od vprašanja Ljubljanske banke, pri čemer sta finančna strokovnjaka, ki jima je bilo zaupano iskanje rešitve problema, dobila navodila, da rešitev najdeta čim prej, je dejal veleposlanik ob odprtju nove tovarne slovenskega podjetja Calcit v Gospiću.

"Nam vsem je do čimprejšnjega srečnega konca te grde zgodbe z Ljubljansko banko, ki traja že dvajset let," je dejal veleposlanik Volk in pojasnil, da srečen konec zanj pomeni, da bi Ljubljanska banka ponovno začela s poslovanjem na Hrvaškem, vračati svoje dolgove varčevalcem, a tudi terjati vrnitev svojih posojil.

Po njegovih besedah finančnima strokovnjakoma ni potrebno najti rešitev problema Ljubljanske banke, temveč doseči dogovor o tem, da se reši vprašanje pooblastil, ki jih je hrvaška država dala Privredni banki in Zagrebački banki za nastopanje v imenu države.

"Mi nimamo nič proti, da ti banki tožita Ljubljansko banko, vendar sta ključni problem ti pooblastili," je dejal.

Na vprašanje ali slovenska stran pogojuje ratifikacijo z ukinitvijo državnih pooblastil dvema hrvaškima bankama, je veleposlanik Volk odgovoril, da je za slovensko stran pomembno vedeti ali se nameravamo tožiti ali pogajati.

"Mi nikogar ne tožimo, medtem ko hrvaška država toži nas s pomočjo teh pooblastil in s tem je to meddržavni problem. Rešitev mora ta pooblastila ali ukiniti ali zamrzniti ali odpovedati ali na kakršen koli drug način umakniti," je dejal veleposlanik Volk.