Veleposlaništvo RS Zagreb /Novice /
24.01.2013  

Donacija slovenskega veleposlaništva hrvaškim zaporom

Zagreb, 24. januar 2013 – Veleposlanik Republike Slovenije Vojko Volk je v imenu veleposlaništva podaril 100 knjig slovenskih in tujih avtorjev v slovenskem jeziku Upravi Republike Hrvaške za zapore, ki bodo v nadaljevanju razdeljene zaporniškim knjižnicam po celi Hrvaški. Zapornikom bodo med drugim na voljo knjige avtorjev kot so Ivan Cankar, Franček Rudolf, Ferdo Godina ali Umberto Eco, Ernest Hemingway, Charles Bukowski in Knut Hamsun.

"Donacija bo zelo koristna, saj bomo slovenskim državljanom, ki se nahajajo v hrvaških zaporih, na ta način omogočili stik z domovino in maternim jezikom," je povedal pomočnik hrvaškega pravosodnega ministra in direktor uprave za zapore Ivica Šimac.

Ugotovili smo, da imamo na policah na veleposlaništvu vrsto knjig v slovenskem jeziku in smo zato se odločili, da del le teh podarimo knjižnicam v hrvaških zaporih," je ob tej priložnosti dejal veleposlanik Volk. Povedal je tudi, da je bila današnja izmenjava izkušenj in pogledov na zaporniški sistem v obeh državah koristen. Tovrstno sodelovanje se bo v prihodnje nadaljevalo z obiskom delegacije hrvaškega ministrstva za pravosodje v zaporih v Kopru in Lendavi.

Tokratna donacija je le ena v nizu podobnih aktivnosti veleposlaništva.