Veleposlaništvo RS Zagreb /Novice /
17.12.2013  

Veleposlanik Volk obiskal Reko

Reka,  17. december 2013 – Veleposlanik Volk je danes obiskal Reko, kjer se je srečal s tamkaj živečo slovensko manjšino, županom Vojkom Obersnelom, neformalno pa se je tudi sestal s slovenskim trenerjem NK Rijeka Matjažem Kekom.

V pogovoru s predstavniki slovenske manjšine je veleposlanik Volk zagotovil svojo podporo pri ohranitvi maloobmejnih prehodov in obmejnega režima kot je bil uveden s Sporazumom o obmejnem prometu in sodelovanju.

Reškega župana Obersnela je slovenski veleposlanik uvodoma seznanil s svojimi pogovori s slovensko manjšino, ki se tako kot vsi drugi sooča z izzivi gospodarske krize, a je s sodelovanjem z županom in mestno upravo zadovoljna. Veleposlanik Volk in župan Obersnel sta ugotovila, da se po vstopu Hrvaške v Evropsko unijo sodelovanje med Reko in slovenskim zaledjem pospešeno razvija ter da v danih razmerah postaja čimprejšnja izgradnja avtocestne povezave Rupa - Ilirska Bistrica - Postojna velika nujnost. Vstop Hrvaške v Schengen in omenjena avtocestna povezava bi obnovila stike kot so v teh krajih že nekoč bili, ter hkrati bolj gospodarsko povezala tudi pobrateni mesti Ljubljano in Reko. Sogovornika sta se dogovorila, da se bosta zavzela tudi za izgradnjo avtocestne povezave Črni kal – Buje, ki bi dala močan pospešek turizmu v celotni Istri.

Ob koncu srečanja sta sogovornika izrazila veliko veselje in zadovoljstvo nad uspešnim delovanjem slovenskega trenerja Matjaža Keka in športnimi dosežki NK Rijeka, ki ima veliko podpornikov in navijačev tudi med Slovenci.

V pogovoru z veleposlanikom Volkom je trener NK Rijeka Matjaž Kek dejal, da se na Reki počuti izjemno dobro. Izrazil je zadovoljstvo, da deluje v organiziranem in urejenem okolju; v nogometnem klubu in z igralci, ki imajo, kot sam pravi, neomejeno perspektivo in možnosti za doseganje še večjih uspehov kot doslej.