DEADBEEF&type=1001&MP=" />
Veleposlaništvo RS Zagreb /Novice /
12.03.2014  

Pozitivni trendi v gospodarski menjavi med Slovenijo in Hrvaško so tudi posledica vstopa slednje v EU

Tuhelj, 12. marec 2014 – Veleposlanik Vojko Volk je danes nagovoril udeležence seminarja o finančnem zavarovanju poslov na Hrvaškem, ki sta ga v Tuheljskih toplicah organizirala Poslovni klub slovensko-hrvaških gospodarstvenikov ter Veleposlaništvo Republike Slovenije v Republiki Hrvaški.

Veleposlanik Volk je predstavil gospodarske kazalce Slovenije za zadnje tromesečje lanskega leta ter ocenil, da so pozitivni trendi tudi posledica vstopa Hrvaške v EU ter posledične odprave carin in mejnih kontrol. Blagovna menjava med državama je lani narasla za 9% pri čemer je Slovenija svoj izvoz na Hrvaško povečala za 6,3%, medtem ko je hrvaški izvoz v Slovenijo porasel kar za 12,9%. Blagovna menjava med državama za leto 2013 znaša več kot 2,5 mrld EUR (leto prej 2,3 mrld EUR) medtem ko je slovenskih investicij na Hrvaškem za 1,7 mrld EUR, kar je največ od vseh držav s slovenskimi neposrednimi investicijami. Kot dober obet je veleposlanik Volk omenil zlasti napoved 13% rasti zaposlovanja v Sloveniji za leto 2014, kar je v povezavi z rastjo slovenskega BDP iz zadnjega četrtletja "vsaj prva lastovka" v prihajajoči pomladi.

Veleposlanik Volk je v svojem nagovoru omenil tudi maratonska pogajanja v zgodbi prevzemanja Mercatorja s strani hrvaškega koncerna Agrokor in ocenil, da, medtem ko se ti dve podjetji v nedogled prevzemata in prodajata, konkurenca deluje, se prilagaja razmeram na trgu in napreduje, ter dodal, da je za uspešnost poslov potrebno spoštovati dogovore. Za prevzeme pa je potrebno imeti predvsem denar.