DEADBEEF'A=0&type=1001&MP=" />
Veleposlaništvo RS Zagreb /Novice /
23.01.2008  

Konzultacije v zvezi z ZERC ne potekajo

V zvezi z zadnjimi izjavami predsednika hrvaške vlade Iva Sanaderja o konzultacijah glede hrvaške zaščitne ekološko-ribolovne cone (ZERC) ministrstvo za zunanje zadeve pojasnjuje naslednje:

 

Trenutno ne potekajo konzultacije med Slovenijo, Italijo, Hrvaško in Evropsko komisijo glede hrvaške ZERC. Za te hrvaške namere je slovenska stran izvedela iz hrvaških medijev.  Ponavljamo, da so kakršne koli konzultacije, ki bodo nujno potekale pod okriljem Evropske komisije, za Slovenijo sprejemljive takoj, ko bo Hrvaška izpolnila svoje obveznosti, ki jih ima do Evropske unije (dogovor iz junija 2004, zaključki Evropskega sveta iz junija 2004, Pogajalski okvir, Pristopno partnerstvo, zaključki GAERC iz decembra 2007) in razveljavila ZERC. Veseli nas, da je predsednik hrvaške vlade poudaril, da se bo Hrvaška obnašala evropsko. Spoštovanje sprejetih obveznosti je namreč temelj evropskega obnašanja in eden od temeljnih kriterijev za članstvo držav v Evropski uniji. Hrvaško so na to, poleg Slovenije, že večkrat opozorili tudi predstavniki Evropske komisije, Evropskega parlamenta in Italije. Žal pa se dobronamerna slovenska opozorila tolmačijo kot grožnje ali kot ultimati in ne kot dobronamerni nasveti prijateljske sosednje države. Nespoštovanje sprejetih obveznosti bo namreč škodilo Hrvaški in ne Sloveniji.

 

Ob tem poudarjamo tudi, da za Slovenijo ni nobenih nejasnosti glede hrvaške ZERC. Kot je bilo že večkrat javno poudarjeno, pomeni ZERC poskus prejudiciranja meje na morju med Slovenijo in Hrvaško, zato je za Slovenijo popolnoma nesprejemljiva. To je bilo hrvaški strani že večkrat obrazloženo, nazadnje v več krogih konzultacij, ki so potekale med Slovenijo, Italijo, Hrvaško in Evropsko komisijo po odločitvi hrvaškega parlamenta iz decembra 2006 o uveljavitvi ZERC za države članice EU s 1.1.2008. Žal so se te konzultacije končale zaradi nepripravljenosti hrvaške strani na njihovo nadaljevanje. Hrvaška je namreč zadnji sestanek na politični ravni, s katerim so se strinjale vse štiri strani in ki je bil dogovorjen za julij 2007, enostransko odpovedala.