Veleposlaništvo RS Zagreb /Novice /
04.06.2013  

Veleposlanik Volk: Slovenija z zanimanjem spremlja hrvaške napore na področju večje davčne discipline

Zagreb, 4. junij 2013 – Slovenski veleposlanik Vojko Volk se je danes sestal z ministrom za finance Republike Hrvaške Slavkom Linićem, s katerim sta izmenjala izkušnje obeh držav na področju javnih financ in razmer v gospodarstvu ter ocenila možnosti za prihodnje sodelovanje, zlasti v luči skorajšnjega hrvaškega članstva v Evropski uniji.

Sogovornika sta se strinjala, da je bilo v preteklosti na področju dvostranskega sodelovanja preveč zamujenih priložnosti, vendar pa nikoli ni prepozno. Gospodarske razmere v obeh državah in njuno članstvo v Evropski uniji sta priložnost, ki je ne bi smeli zamuditi. "Slovenija z velikim zanimanjem spremlja napore aktualne hrvaške vlade pri zagotavljanju večje davčne discipline. Posebej nas zanimajo hrvaške izkušnje z objavo seznama davčnih dolžnikov in uvedbo davčnih blagajn, t.i. fiskalizacijo" je dejal veleposlanik Volk. Hrvaška vlada ima, po besedah ministra Linića, z obema projektoma dobre izkušnje; davčne blagajne dajejo odlične rezultate, medtem ko naj bi projekt objave davčnih dolžnikov v prihodnje še nadgrajevali.

Veleposlanik Volk in minister Linić sta govorila tudi možnosti prihodnjega sodelovanja med letališči, letalskimi prevozniki, v železniškem prometu ter pristaniščema Koper in Reka.

Slovenski veleposlanik je ministra Linića ob tej priložnosti tudi povabil, da se udeleži slovenske obeležitve vstopa Hrvaške v Evropsko unijo, ki bo potekala ob državni meji med Podčetrtkom in Zagorskimi seli, kjer se bodo v okviru celodnevnega gastronomskega dogodka s svojimi dobrotami predstavili gostinci z obeh strani meje.