Veleposlaništvo RS Zagreb /Novice /
24.11.2008  

Samuel Žbogar prevzel posle ministra za zunanje zadeve Republike Slovenije

Novi minister za zunanje zadeve Republike Slovenijie Samuel Žbogar je danes prevzel posle od svojega predhodnika dr. Dimitrija Rupla.

Samuel Žbogar se je rodil 5. marca 1962 v Postojni. Po izobrazbi je politolog smeri mednarodnih odnosov. Kariero je začel leta 1987 kot svetovalec na oddelku za sosednje države pri republiškem sekretariatu za mednarodno sodelovanje v Ljubljani, od leta 1991 pa je dejaven na zunanjem ministrstvu. Med letoma 1993 in 1995 je bil prvi sekretar na slovenskem veleposlaništvu v Pekingu. Med letoma 1997 in 2001, ko je bila Slovenija tudi nestalna članica Varnostnega sveta ZN, je bil namestnik slovenskega veleposlanika pri Združenih narodih v New Yorku.

Prvih pet mesecev leta 2000, ko je takratni veleposlanik Danilo Türk prevzel položaj pomočnika generalnega sekretarja ZN za politične zadeve, je vodil slovensko misijo pri ZN. Med letoma 2001 in 2004 je bil državni sekretar na MZZ, pristojen za multilateralne odnose in zvezo Nato. Na tem položaju je vodil tudi slovensko delegacijo v predpristopnih pogajanjih z Natom. Zadnja štiri leta je bil slovenski veleposlanik v ZDA, nedavno pa je postal direktor ljubljanskega Inštituta za mednarodne študije.