Veleposlaništvo RS Zagreb /Novice /
04.12.2015  

Zahtevke za verifikacijo neizplačanih deviznih vlog varčevalcev LB možno vlagati individualno

Sklad Republike Slovenije za nasledstvo je 1. 12. 2015 pričel sprejemati zahteve za verifikacijo neizplačanih starih deviznih vlog varčevalcev Ljubljanske banke d.d. Ljubljana, iz Glavne podružnice Zagreb in Glavne podružnice Sarajevo. V skladu z Zakonom o načinu izvršitve sodbe Evropskega sodišča za človekove pravice v zadevi številka 60642/08 (ZNISESČP) bodo upravičenci zahteve lahko vlagali do 31. 12. 2017.

Upravičenci so zahteve za verifikacijo v več kot 95 % vložili sami, kar pomeni, da je postopek razumljiv in dostopen. Sklad je na svoji spletni strani www.srsn.si objavil obrazec, ki upravičencem olajša vlaganje zahtev in tudi v nadaljevanju olajšuje izvajanje postopka verifikacije. Iz navedenega izhaja, da pomoč odvetnikov strankam v postopku verifikacije ni potrebna. Tudi v primerih, ko je stranka že predala pooblastilo za izvedbo postopka verifikacije lahko to pooblastilo kadar koli prekliče, če tako želi.

Obrazec je poleg slovenskega dostopen še v hrvaškem, bosanskem in angleškem jeziku, v omenjenih jezikih pa so na isti spletni strani na voljo tudi navodila in odgovori na pogosta vprašanja. Sklad spletno stran pogosto dopolnjuje in na njej objavlja vse aktualne novice, ki bi utegnile zanimati upravičence.

Obrazec je bil med upravičenci dobro sprejet, saj pravijo, da njegovo izpolnjevanje ni zahtevno. Poleg tega je Sklad vedno na voljo za pojasnila in pomoč, tako osebno, kot tudi po telefonu in e-pošti.

V izogib čakalnim vrstam lahko upravičenci rezervirajo tudi termin pri svetovalcu, ki lahko, poleg sprejema njihove zahteve za verifikacijo, odgovori še na vsa morebitna vprašanja ali pomaga pri izpolnitvi obrazca.

Do 1. 12. 2015 je Sklad po pošti prejel več kot 600 zahtev za verifikacijo, do 7. 12. 2015 pa skupaj že  4.141 zahtev.  

Kontakti Sklada:

tel.: + 386 1 369 6969, + 386 1 369 6966

e-pošta: mf.info-srsn(at)mf-rs.si

splet: www.srsn.si