Veleposlaništvo RS Zagreb /Novice /
21.04.2016  

Predlog zakona o ukrepih za vzpostavitev javnosti, preglednosti in odgovornosti v pravosodju

Odbor za varstvo človekovih pravic in temeljnih svoboščin – Odbor 2014, zanj Aleš Primc, Malejeva 3, Ljubljana (dalje pobudnik)  je  vložil pobudo volivcem za vložitev Predloga zakona o ukrepih za vzpostavitev javnosti, preglednosti in odgovornosti v pravosodju (dalje : pobuda).

 

Predsednik Državnega zbora Republike Slovenije je določil, da je prvi dan koledarskega roka za zbiranje podpisov volivcev ponedeljek, 18. 4. 2016, zadnji, šestdeseti dan za zbiranje podpisov, pa je četrtek, 16.6. 2016.

Za zbiranje podpor je določeno geslo: Za vzpostavitev javnosti, preglednosti in odgovornosti v pravosodju

Skladno s 16.b členom Zakona o referendumu in o ljudski iniciativi, da volivec svojo podporo z vpisom osebnih podatkov na obrazec za podporo volivca, na katerem je navedeno, da daje podporo pobudi za vložitev predloga zakona (opcija C). Volivec lahko da svojo podporo s podpisom na predpisanem obrazcu samo enkrat. Volivec tako izpolnjen obrazec podpore pošlje pobudniku.

Podporo lahko podajo tudi volivci, ki stalno ali začasno prebivajo v tujini,  in sicer tako, da njihov podpis na obrazcu potrdi uradna oseba DKP.

Na Veleposlaništvu Republike Slovenije v Zagrebu bo v razpisanem obdobju mogoče podporo pobudniku za razpis referenduma podati v času uradnih ur veleposlaništva, in sicer ob:

-        ponedeljkih od 9. do 12. ure,

-        sredah od 9. do 12. ure in od 14. do 16. ure,

-        petkih od 9. do 12. ure.

Pooblaščena oseba veleposlaništva bo preverila volivčevo identiteto na podlagi vpogleda v osebni dokument (osebna izkaznica, potni list, vozniško dovoljenje, maloobmejna prepustnica, orožna listina), zato je tega treba obvezno prinesti s seboj.

Volivec, ki je v tujini lahko podpiše obrazec tudi preko enotnega državnega portala e-uprava z varnim elektronskim podpisom, overjenim s kvalificiranim potrdilom (3. in 4. odstavek 16.b člena ZRLI).