Veleposlaništvo RS Zagreb /Novice /
19.01.2017  

Nastopni obisk veleposlanice S.Knez pri predsedniku Sabora B.Petrovu

Veleposlanica, Smiljana Knez, se je 18.1.2017 srečala s predsednikom Sabora RH, Božom Petrovom. Govorila sta o odličnem gospodarskem sodelovanju, rastoči blagovni menjavi in investicijah ter potencialih sodelovanja v okviru Evropske unije.
B. Petrov je izrazil nezadovoljstvo zaradi nedavnih izjav ministra za zunanje zadeve RS Erjavca. VP Knez je povedala, da v izjavah ministra Erjavca ni nobenih groženj ter izrazila obžalovanje, da politiki reagirajo na članke v medijih in ne na dejanske izjave našega zunanjega ministra. Arbitražni sporazum je veljaven in Slovenija pričakuje izvajanje razsodbe, ko bo do nje prišlo.
Veleposlanica je tudi seznanila s prizadevanji Slovenije, da na ravni Evropske unije doseže čim ugodnejši režim na svoji zunanji schengenski meji, ki bo čim manj oviral pretok turistov, o čemer sta govorila ministra za notranje zadeve obeh držav v začetku tega tedna v Ljubljani.
B. Petrov je seznanil z namero RH razglasiti izključno ekonomsko cono v Jadranskem morju, v zvezi s čimer je veleposlanica vsako prejudiciranje mejne črte ocenila kot nesprejemljivo ter spomnila na zaveze Hrvaške v predpristopnih pogajanjih.
Sogovornika sta se strinjala, da pobude kot so Brdo-Brioni in pobuda Treh morij ponujajo možnosti za krepitev nadaljnjega sodelovanja na mnogih področjih.
Glede na to, da je predsednik DZ RS Brglez lansko pomlad obiskal Zagreb, je predsednik Sabora izrazil interes za obisk v Sloveniji na povabilo dr. Brgleza.

http://www.sabor.hr/redsjednik-sabora-bozo-petrov-primio-veleposlanicu