Veleposlaništvo RS Zagreb /Konzularna pomoč slovenskim državljanom in vizno poslovanje /Osnovne informacije za obiskovalce Republike Hrvaške /Plačilna sredstva in dvig denarja /

Plačilna sredstva in dvig denarja

Hrvaška ni članica evroobmočja, zato je edino uradno plačilno sredstvo v državi hrvaška kuna (HRK). Izjema so določene cestninske postaje na hrvaških avtocestah, kjer je mogoče poleg gotovinskega plačila v kunah in uporabe plačilne kartice, cestnino poravnati tudi v evrski gotovini.

Evre je mogoče  v hrvaške kune zamenjati v menjalnicah ali pa na bankomatih, ki omogočajo gotovinsko poslovanje z mednarodnimi bančnimi (debetnimi in kreditnimi) karticami. Ob slednjem slovenskim državljanom svetujemo, da se glede plačila provizije gotovinskega dviga na hrvaških bankomatih za dodatne informacije obrnejo na svojo matično banko.

Opozarjamo, da je mogoče na določenih bankomatih denar dvigniti s konverzijo ali brez nje. V primeru dviga s konverzijo banka lastnica bankomata zamenja valuto po svojem deviznem tečaju, v primeru brez konverzije pa se pri pretvorbi evrov v kune upošteva tečaj, ki velja na banki, izdajateljici kartice. Dvig gotovine brez konverzije je običajno cenejši, priporočamo pa, da se pred tem o pogojih konverzije pozanimate tudi pri banki, ki je lastnica bankomata oziroma matični banki. 

Več o monetarni ureditvi RH je moč najti na spletnih straneh Hrvaške narodne banke: http://www.hnb.hr/  ter spletnih straneh posameznih komercialnih bank, ki delujejo na ozemlju RH.